O státech, za které se v jednotlivých dnech modlíme

Irák

9. 12. 2011 9:29
Rubrika: Afrika

 Vlajka Iráku


Evropě byl dříve Irák znám jako součást Mezopotámie. Tato oblast byla od 6. tisíciletí př. n. l. domovem několika úspěšných civilizací, např. AkkadskéSumerskéNovoasyrské,Novobabylonské a Seleukovské říše, vládly jí také dynastie ArsakovcůSásánovců a Abbásovců. Po ovládnutí muslimskými Araby v půlce 7. století byla součástí chalífátu za vlády volených chalífů a Umajjovcůílchanátu, říše Safíovců a Afšárovců a Osmanské říše. Hranice moderního Iráku určila Společnost národů poté, co byla v roce 1920 Osmanská říše rozdělena Sèvreskou smlouvou. Oblast Iráku připadla Spojenému království jako mandátní území pod názvem Britský mandát Mezopotámie. V roce 1921 byla ustanovena monarchie a Irácké království získalo nezávislost na Británii v roce 1932. V roce 1958 vznikla Irácká republika, která byla mezi lety 1968 a 2003 ovládána socialistickou stranou Baas, jejímž vůdcem a prezidentem země se v roce 1978 stal Saddám Husajn. Zahraniční politiku i vnitrostátní situaci výrazně ovlivnily irácko-íránská válka a válka v Zálivu. V roce 2003 do Iráku vniknula koalice vedená Spojenými státy a území začala okupovat. O rok později byla kontrola předána dočasné vládě, v roce 2005 byla přijata nová ústava a zvolena nová vláda. Odchod posledních vojáků Spojených států je plánován do 31. prosince 2011. 

Poloha Iráku

Gramotnost: 74,1%
Střední délka života: 70,55 let
Dětská úmrtnost: 41,68/1000
HDP (na jednoho obyvatele): $3 800
Obyvatel: 30,4 milionu
Meziroční růst obyvatel: 2,39%
Etnika: Arabi 75-80%, Kurdi 15-20%, Turkomané, Chaldeané
Náboženská vyznání: Muslimové 97% (Šíté 60%, Sunnité 32%), Křesťané
Přírodní zdroje: ropa, zemní plyn, fosfáty, síra
Produkce: pšenice, ječmen, rýže, kukuřice, cizrna, fazole
Průmysl: ropa, chemikálie, textil, hnojiva, kovy
Světové kulturní dědictví: 3 místa včetně Samarry


Irák - kdysi známý jako Mezopotámie, byl místem rozkvětu starověkých civilizací - sumerské, babylonské a Parthianské. Irák v roce 1990 napadl Kuvajt , což vedlo v roce 1991 Spojené státy do války a později ke svržení Saddáma Husajna v roce 2003. Země je stále nestabilní a spory s Kurdy představují vážnou hrozbu.

 http://cs.wikipedia.org/wiki/Ir%C3%A1k

Víte o tomto státě nějakou zajímavost? Spojuje vás s ní něco/někdo? Byli jste tam? Podělte se v komentářích!

Zobrazeno 2295×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O blogu

Každý den zde je stručná informace o zemi, za kterou se zrovna modlíme.

Seznam zemí a kdy se za ně modlíme je zde (případně taky přehledná PDF brožurka s informacemi v angličtině).

TIP: Klikněte na "Přidat do sledovaných" výše a každý den budete mít v ohláškách na signály.cz upozornění za koho se modlíme.

O akci Růženec za svět

Milión růženců se po dobu dvou set dní rozhodli modlit věřící na Filipínách. Chtějí se tak přimlouvat za svět. "Modlitební kampaň" má začít letos v říjnu a má trvat až do května příštího roku. Filipínci se budou každý den modlit za jednu konkrétní zemi. "Chceme těmito společnými modlitbami vyprošovat pokoj a mír celému světu," říká biskup Nereo Odchimar, prezident tamní biskupské konference.